Είναι στιγμές που λες όχι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτά τα γεγονότα, είναι στιγμές απογοήτευσε ή θυμώνεις με την ενασχόληση σου με τα κοινά, κι όμως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο πέρα από το να αναδείξεις το πρόβλημα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, στην Νάξο από το 2003 ξεκίνησε η διαδικασία για την δημιουργία ενός φράγματος χωρητικότητας 3.5 εκ κυβικών νερού, γι'αυτό επιλέχτηκε η περιοχή Άγιος Μάμας στην Ποταμιά, από τότε και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3 ή 4 φορές εγκαίνια για την έναρξη εργασιών, έχουν επισκεφτεί το φράγμα υπουργοί και υπουργοί, μαζί τους πάντα και τοπικοί βουλευτές για να κερδίσουν τις εντυπώσεις.
Το φράγμα θα χτιζόταν με λιθοδομή, μιας και υπήρχε άφθονη πέτρα στο σημείο και θα κόστιζε 9 εκατομμύρια ευρώ το κτήριο και 25 εκατομμύρια ευρώ τα δίκτυα για την διοχέτευση του τόσο για άρδευση όσο και για χρήσεις σπιτιού και επιχειρήσεων.
Εδώ και 20 χρόνια λοιπόν, για αυτό το τεράστιο έργο δεν έχει γίνει αίτημα για εργοταξιακό ρεύμα στη ΔΕΗ, σοβαρό για όσους γνωρίζουν από αυτές τις διαδικασίες ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τα δίκτυα.
Μετά από αυτές τις δυο σοβαρές παραλήψεις ο πιο αδαής δεν πιστεύει ότι υπάρχει πρόθεση αυτό το έργο, μέχρι σήμερα να ολοκληρωθεί και να δοθεί στην Ναξιακή κοινωνία.
Συγχρόνως το 2014 η ΕΥΔΑΠ κάνει μια μελέτη και γνωστοποιεί στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ότι το 48% των ποσοτήτων νερού που φεύγει από το φράγμα Φανερωμένης, τη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρων και τις αμέτρητες γεωτρήσεις που δίνουν νερό στα δίκτυα του Δήμου χάνεται από βλάβες ή ακόμη γίνεται και νερόκλοπή.
Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις ψηφίζουν νομοσχέδια για επενδύσεις στα νησιά ( airbnb + golden visa) με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει μια ατέλειωτη αγοραπωλησία και χτίσιμο από τους επενδυτές για να γλιτώνουν φόρους και η Νάξος συμμετέχει σ αυτό το παιχνίδι με εκατοντάδες νέες οικοδομές κάθε χρόνο με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό των επισκεπτών στο νησί μας, άρα και οι ανάγκες για νερό να διπλασιάζονται και αυτές.
Ο δήμος Νάξου κοιτάζει θεατής τις εξελίξεις και στέκεται σε σταθερές λογικές του τύπου "νερά υπάρχουν", όμως υπάρχουν και ανοβριες όπως του 2018 με αποκορύφωμα την έλευση των δυνάμεων καταστολής για να επιβάλλουν την τάξη. Ανοβρια είχαμε και εφέτος με αποτέλεσμα οι ταμιευτήρες να μην έχουν νερό μέσα άρα να λείπουν στην καλύτερη των περιπτώσεων από την περσινή χρονιά κοντά στο 1 εκατομμύριο κυβικά νερού.
Η δημοτική αρχή αυτό το διάστημα έχει κάνει γεωτρήσεις δίπλα στις υπάρχον γεωτρήσεις για να μπορεί να παίρνει διπλή ποσότητα από αυτές, επίσης ενοικιάζει πάλι γεωτρήσεις από ιδιώτες στα πεδινά του νησιού και τέλος οραματίζεται και 4 ή 5 αφαλατώσεις ενοικιασμενες με το κόστος να εκτοξεύονται σε μεγάλα νούμερα, την ίδια ώρα ο Δήμος ποτέ δεν κατέθεσε σε ένα πρόγραμμα που θα του εξασφάλιζε χαμηλότερο κόστος μια αφαλάτωση δική του.
Το κόστος παραγωγής νερού μέσο των αφαλατώσεων ανάμεσα σε μια ενοικιαζόμενη και μια ιδιοκτησίας του δήμου ξεπερνάει το διπλάσιο της τιμής, αν σ αυτά προσθέσουμε και το κόστος για την ενοικίαση των ιδιωτικών γεωτρήσεων καταλαβαίνετε πολύ εύκολα ότι τα τέλη και το νερό θα ακριβυνουν πολύ. Με όλες αυτές τις ενέργειες λοιπόν το κόστος του νερού για τον δήμο θα κοστίσει σίγουρα στα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ, αν και του χρόνου όμως είναι ανοβρια το κόστος θα εκτοξευτεί.
Την ίδια ώρα η διοίκηση του δήμου πηγαινοέρχεται στα υπουργεία, χωρίς να μας ενημερώνει για την τύχη του φράγματος του Τσικαλαριού, ενός φράγματος που θα κόστιζε σύμφωνα με τα δημοσιευμένες μελέτες περίπου στα 9 εκατομμύρια ευρώ.
Τελικά θα πληρώσουμε εφέτος 6 εκατομμύρια ευρώ τουλαχιστον για να έχουμε νερό και του χρόνου θα παρακαλάμε να βρέξει για να κοστίσει λιγότερα αλλά το φράγμα του Τσικαλαριού το έχουμε να κοιμάται, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εργασίες αποπεράτωσης του, παρά μόνο όταν έχουμε εκλογές πετάμε ένα μηχάνημα μέσα στο εργοτάξιο για τις απαραίτητες φωτογραφίες.
Όλα αυτά τα γράφω γιατί οι πολίτες πλέον θα πρέπει να καταλάβουν το λάθος τους και να ενεργοποιηθούν ώστε να πιέσουν κι αυτοί με την σειρά τους για την ολοκλήρωση του έργου μαζί με τα δίκτυα του.
Την ίδια ώρα τα νησιά γύρω μας καταθέτουν προτάσεις χρηματοδότησης αφαλατώσεων στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η Νάξος όχι.
Βάβουλας Εμμανουήλ
Σχόλια